De Presto historie in Nederland begint in 1924

Presto historie

Op 23 mei 1924 opent de heer B.H.J. Stroober een fietsenstalling genaamd het Rijwielhotel De Zilverenfiets aan de Binnen Wieringerstraat. Men kon bij Stroober terecht voor reparaties, fietsonderdelen en het stallen van fietsen en kinderwagens.

Beroemdheden

De firma – inmiddels uitgegroeid tot een bekende Amsterdamse winkel en fietsenmerk Presto, – heeft aan vele wielerberoemdheden onder wie Cees Stam, Klaas Balk, Jan Jansen, Gerard Koel en Eddy Merckx fietsen van het merk Presto geleverd. Anno 2019 bestaat de firma Presto nog steeds. De winkel bevindt zich nog altijd in de Haarlemmerstraat. Een tweede zaak is gevestigd in Oostzaan aan het Zuideinde 96, en in 2010 is een nieuwe vestiging in Heemskerk geopend.

In de jaren dertig groeit de rijwielstalling uit tot het Rijwielmagazijn Presto, een ruim gesorteerde fietsen- en bromfietsenwinkel. Vanaf de jaren vijftig – mogelijk al eerder – heeft de firma vestigingen in de Haarlemmerstraat en in de Oude Doelenstraat. Halverwege de jaren zestig gaat Evert Stroober, zoon en opvolger van de heer B.H.J. Stroober, zich toeleggen op de wielersport en de verkoop van sportkleding. Tot in de jaren negentig werden de frames in de eigen werkplaats gefabriceerd.
Frames maken in eigen atelier, naar eigen idee en naar de wens van de klant begon schoorvoetend, maar werd een vak apart toen grote renners successen behaalden op Presto’s.

Kampioenen als Leo Duyndam, René Pijnen, Danny Clarck, Cees Stam, Ferdinand Bracke, Roy Schuiten en tientalle anderen reden op fietsen van dit merk en al gauw was de successtory geboren.

 

Jan Legrand, die later in de gouden ‘Post’ tijd mecanicien van de Raleigh ploeg zou worden, was de eerste framebouwer van dit Amsterdamse merk uit de Haarlemmerstraat.

Bertus Slesker was eerst de man achter de beroemde Locomotief racefietsen, ging vervolgens naar Gazelle, maar toen op en neer reizen naar Dieren hem te zwaar werd, kwam hij bij Presto bouwen. Toen Presto’s eerste eigenaar de heer Stroober stopte en Loek Valk -altijd al de concurrerende buurman een eindje verderop in de Haarlemmerstraat- zijn merk overnam, kreeg het Presto embleem weer een nieuwe glans.

De jaren 90

Presto groeide uit zijn jasje en werd de overstap gemaakt naar het prachtige grote pand waar de winkel nu is gevestigd, Haarlemmerstraat 76. De tijden veranderen, het vak ook. Alles gaat veel sneller, de handel om de fiets heen zoals kleding en schoenen, groepen en voeding om maar wat te noemen eisen steeds meer aandacht.

Voorraadbeheer is met steeds meer merken en nieuwe producten een eerste prioriteit.

Het zelf frames bouwen is er bijna niet meer bij te doen. Simpel dus, door tijdnood. De winkel eist te veel aandacht.

Maar Presto zou Presto niet zijn als het streven niet is gericht op de absolute top. Niet iedereen kan immers een kwalitatief perfecte fiets bouwen. Loek Valk ging op zoek naar mensen die het oude vertrouwde Presto-merk waardig zijn en die met alle waardering voor de bijna 80 jaar oude historie de marsroute kunnen voortzetten en nog verbeteren. Loek’s streven is erop gericht de slogan ‘Waar perfectie eindigt … begint Presto’ echt inhoud te geven.

Presto’s onderscheiden zich in kwaliteit van het gekozen materiaal, de nieuwste vindingen op framebouw gebied, de grondige werkwijze van vakmensen, de specifieke opbouw en sublieme afwerking van de frames. In alles de top. Kortom, Presto loopt weer voorop, is vernieuwend bezig en biedt de klant alle keus.

Kwaliteitsfietsen, maatwerk tegen scherpe prijzen. Redenen genoeg eens poolshoogte te gaan nemen in de Haarlemmerstraat in Amsterdam, op het Zuideinde in Oostzaan of aan de Rijksstraatweg in Heemskerk.

De historie van Prestowerke Duitsland

Wat betekent Presto?